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Australian technology to advance Japanese oyster farming

2020.08.12

Australian technology to advance Japanese oyster farming

SEAPA is an oyster farming basket manufacturer headquartered in the suburbs of Adelaide in southern Australia, established in 1998. The company set up SEAPA Japan. In 2018, at the premises of the Knowledge Capital Association in Grand Front Osaka, as an Asian hub in addition to its European and North American offices.

SEAPA Japan is disseminating the novel method of growing oysters in basket units in the sea, which has never been seen before in Japan. The basket units, swinging in the sea, rotate each oyster, one by one individually, and their movement gives a positive effect on the growth of oysters. SEAPA Japan distributes the basket units (modularized plastic products with the size of shoulder width) while teaching this revolutionary oyster farming techniques to people in the fishery industry in Japan.

Japan’s fishing industry faces many challenges, including an ageing population, unstable earnings, hard labor, and changes in the marine environment. SEAPA is proud of contributing to Japan’s associated industry by widening the aquaculture system with specialized products developed in Australia.

There is growing demand in Japanese market, especially at oyster bars in metropolitan areas, for small, round-shelled oysters with thicker, more elastic flesh, which are common in Western markets. Using the SEAPA aquaculture system, they can produce high-quality oysters efficiently (and effortlessly!) and many oyster producers across the country, especially the younger generation, are now starting to introduce it.

Given a distribution map of oyster production all over Japan, we find it logical to locate SEAPA Japan’s hub in Osaka, the center of western Japan. One of the most important workplaces for them is on fishing boats, where close communications with the fishermen is essential for further development of the aquaculture technology. The key to success is frequent access to the production areas. So Osaka is well suited in this respect.

SEAPA Japan has a role to play in cultivating not only the Japanese market but also other Asian markets. China is the world’s largest producer of oysters, followed by South Korea. Taiwan, Vietnam, and the Philippines are among the many countries who want to develop oyster farming without the need for feeding. Interest is being shown in all these countries by producers and government officials, and once the coronavirus crisis is over, they are expected to come to Osaka via the Kansai International Airport to observe the success of oyster farming introduced by SEAPA.

  • SEAPA Japan Co., Ltd.
  • Managing Director: Takehiro Yoshimoto
  • Established: 28 May 2018
  • Capital:16 million yen

日本のカキ養殖を進化させるオーストラリアの技術

 1998年に設立されたSEAPA(シーパ)は、オーストラリア南部のアデレード郊外に本社を置く牡蠣養殖用の資材メーカーである。ヨーロッパ、北米に続き、アジアの拠点として、2018年、グランフロント大阪ナレッジキャピタルに日本法人SEAPAジャパンが設立された。SEAPAジャパンでは、一粒一粒の稚貝を分離したまま、動かしながら育成させる日本にはなかった方法を伝授しながら、その新インフラを形成するバスケット(カキを転がす機能を持ち、肩幅サイズにモジュール化されたユニット)を販売している。

 日本の水産業界は、高齢化、収益の不安定、重労働、海環境の変化など課題は多い。SEAPAは、自国で開発した養殖方法と資材を日本で広めることで、産業の進化に貢献している。欧米市場や、首都圏のオイスターバーでは、小型で丸い殻形で、貝柱が太く弾力のある身を持つカキが求められている。SEAPAの養殖方法を用いれば、そのような高品質のカキが、効率的に(楽に!)、安定的に生産できるようになるので、全国の危機意識が高い多くの生産者、特に若い世代が導入するようになった。

 カキの生産量の分布地図をつくれば、西日本の中心地である大阪をハブにすることは理にかなう。最も重要な職場は漁船の上で、養殖方法を進化させるには、漁師たちとの密なコミュニケーションが欠かせない。産地を頻繁に訪問できるアクセスが重要だ。そういった面でも大阪は適していたのである。

 日本だけでなく、アジア諸国の開拓もSEAPAジャパンの担う役割だ。隣には、カキ生産量世界1位の中国と、2位の韓国がある。台湾、ベトナム、フィリピンなど、餌を必要としないカキ養殖を発展させたい国は多い。各国に興味を示す生産者や政府関係者がおり、コロナ禍が終息すれば、関西国際空港を通じて、日本の導入成功例を視察に来るだろう。